• banner1.jpg
  • banner2.jpg
  • banner3.jpg

Wetgeving

Is een Amstaff een Pit Bull?
Het antwoord is nee. Een Pit Bull is namelijk helemaal geen hondenras, maar een verzamel naam voor honden die uit verschillen ras honden is voort gekomen. En dan met name de sterkere rassen om een mooi gespierde, grote en sterke hond te fokken. De honden worden uit gekozen op het karakter, de bouw en de uitstraling. De rassen die daar het meest aan voldeden waren de Dogo Argentino, de Cana Corso, de Amstaff en de Bull dog om maar even een voorbeeld te geven. De voornaamste reden om zulke honden te fokken was eigenlijk voor de gevechten.
Je kunt zo de vader en moeder uitkiezen op basis van de prestaties in "de Pit" ( gevechts arena). Het is bekend dat, wanneer er door gefokt word er ook erfelijke afwijkingen ontstaan waardoor een hond niet goed kan functioneren bijv. aan de gewrichten of aan het hart. Ook psychisch kan het wat zwak zijn. Waardoor er agressie vanaf de geboorte kan ontstaan. Daardoor was er een wetsbepaling in Nederland (RAD) die verbood om de zogenaamde Pit Bull's te fokken (zie RAD). Omdat de Amstaff erg veel lijkt kwa uiterlijk op een Pit bull, word de link door de buitenwereld snel gelegd naar gevaarlijk en agressief. Wat natuurlijk heel jammer is omdat de Amstaff's helemaal niet agressief zijn. Er bestaan wel valse Amstaff"s, maar de oorzaak daarvan is altijd de baas. Je kunt een hond vergelijken met de af spiegeling van de baas.

 
Wat is de RAD?
RAD staat voor "Regeling Agressieve Dieren". Deze wet is in 1993 gemaakt om te zorgen dat de Pit Bull niet zou voort bestaan. Maar allen de echte ras honden. De redenen voor deze regeling/wet waren de vele incidenten die zich voor deden met de Pit Bull. De belangrijkste regels van de RAD waren, dat wanneer een hond de uitstraling had van een Pit Bull en die geboren zou zijn na 1993, in beslag genomen zou worden tenzij de hond een FCI stamboom zou hebben (zie stamboom). De Pit Bull's die voor 1993 waren geboren werden niet in beslag genomen, maar die moesten aan strenge regels voldoen. Zoals dat de hond gecastreerd/gesteriliseerd zou zijn en dat het ten alle tijden een muilkorf om zou hebben.In 2008 RAD wet weer ingetrokken omdat het toch niet helemaal in de Nederlands maatschappij paste. Want er waren ook heel veel Pit Bull's die helemaal niet agressief waren, maar wel werden afgemaakt. En allen om de reden dat ze er als een Pit Bull uitzagen. Dus na 15 jaar mochten de zogenaamde Pit Bull's weer gehouden en gefokt worden. De afschaffing heeft voor- en nadelen. Het voordeel is, dat de honden niet meer op uiterlijk word beoordeeld maar via een MAG-test (zie MAG). Het nadeel is dat er nu weer Pit Bull's te krijgen zijn op bijna elke hoek van de straat. En dat de prijs voor een Amstaff zonder FCI gemiddeld met 75% is gezakt. Waardoor een hond in een opwelling gekocht kan worden. Die na een jaar naar het asiel mag.

           

Mag een Amstaff gecoupeerde oren en staart hebben?
Nee in Nederland is dat bij wet verboden. Dat mag bij geen enkel hondenras meer worden gedaan. Ook niet bij de Pit Bull's.

FCI stamboom
De FCI stamboom is in het leven geroepen om te kunnen nagaan wie de ouders en de voorouders zijn. Via de stamboom kun je dus te weten komen of de ouders gezond zijn en of het familie van elkaar is. Een FCI stamboom is altijd A4 formaat. Op het stamboom zijn de volgende gegevens te vinden. Het chip nummer, de kleur, de naam, en de geboorte datum.