• banner1.jpg
  • banner2.jpg
  • banner3.jpg

Voeding

De voeding van een hond is erg belangrijk. Vooral de eerste 8 maanden, omdat het lichaam in in die periode het snelste groeit. Het is dus van belang dat de pup in die maanden alle mogelijke voedingstoffen binnen krijgt die er zijn voor een hond. Er bestaan verschillende voeding soorten zoals vers voer of brok voer. Aangezien elke honden bezitter een andere mening heeft over het type voer, is de taak aan u om de verschillen tegen elkaar op te wegen en daaruit een keuze te maken. Zo kunt u bijvoorbeeld voor vers voer of een combinatie van vers en brok voer kiezen, of voor allen maar brok voer. In ieder geval zijn alle drie de varianten even goed. Het enige verschil is, dat wanneer u voor vers voer kiest, de kosten hoger zijn dan wanneer u voor de brok kiest.
 
Geef ik de juiste voeding?
U kunt aan de hond herkennen of u het juiste voer geeft. Wanneer de hond een doffe vacht heeft, is de kans groot dat de voeding niet bij de hond past. Ook kunt u aan de ontlasting waarnemen of u het juiste geeft. Bij bijvoorbeeld dunne poep of juist hele harde poep is de voeding waarschijnlijk niet juist.
 
Overstappen naar andere voeding.
Het overstappen naar een andere voeding kan niet direct gedaan worden, omdat het lichaam van de hond aan de andere voeding moet wennen. Wanneer u direct met een andere voeding begint, is de kans groot dat de hond aan de diarree gaat. U zult het moeten opbouwen door te beginnen met een mengsel van 80% oude voeding en 20% nieuwe voeding. Dat kunt u om de dag verhogen met 20%.
 
Voer voor de pup.
Wanneer u de pup heeft opgehaald, zal u meestal een pup pakket mee krijgen met daarin een zakje voeding wat de pup ook in het nestje te eten kreeg. Het is raadzaam om de eerste maand met deze voeding door te gaan, om de verandering niet te groot te maken voor de pup. Wanneer u tevreden bent met deze voeding kunt u dit blijven gebruiken. Zo niet, dan kunt u geleidelijk overstappen naar een andere voeding. De voorkeur gaat uit naar een A-merk, omdat die zorgvuldig gekozen vitamines en mineralen bevatten.
 
Voer voor de puber en volwassen Amstaff.
Als de hond rond de 8 maanden is, kunt u ervoor kiezen om een overstap te maken naar een andere voeding. De reden voor een overstap kunnen verschillende zijn. Zo is het logische om een merk te kiezen die een geperste brok levert. Omdat de American Staffordshire Terriër een uitzonderlijk sterke kaak heeft, mag de hond best wel wat moeite doen om te eten. Ook zijn de kosten een belangrijke reden. Doordat een A-merk de helft duurder is dan een B-merk, zal men er vanuit gaan dat een A-merk beter is. Dat is niet zo. Het verschil zit hem in de keuze van de voedingstoffen. Bij een A-merk zijn die duurder dan bij een B-merk. Gelukkig voor de Amstaff bezitters, vallen de meeste geperste brokken onder B-merken. Nog een voordeel van een geperste brok is dat die meestal op natuurlijke basis worden geproduceerd waardoor er geen kleur en smaakstoffen worden toegevoegd.
 
Voorbeelden van geperste brok:
- Cavom
- Denkadog
- Farm food

             

Hoeveel voeding moet de hond krijgen.
De hoeveelheid voeding die een hond per dag moet hebben staat altijd aan de zijkant van een zak. Dat is echter een gemiddelde. Omdat elke hond een andere grote heeft, verscheelt de hoeveelheid. U kunt het beste op de hond na gaan of u de juiste dosering geeft, en daaraan de hoeveelheid op aanpassen. Wanneer de ribben zijn te zien, dan is de hond te mager en mag u iets meer geven. Als de lijn van de lijf niet meer is te zien, en het lichaam van de voor tot de achterpoten nagenoeg één rechte lijn is, is de hond te zwaar en zal u de hoeveelheid naar beneden moeten stellen. De voeding kan het beste gegeven worden NA het uitlaten omdat anders de hond niet met een volle maag rent.
 
Mijn hond is te zwaar.
Als u hond te zwaar is dan kan dat worden veroorzaakt door verschillende redenen. De eerste reden kan zijn dat de hond te weinig beweging krijgt, of dat de hond gewoon weg meer beweging nodig heeft dan gemiddeld. De tweede oorzaak waar het mee te maken kan hebben, is dat de hond te veel voeding krijgt of een aandoening heeft waardoor de hond zwaarder word. Daarom is het verstandig om bij overgewicht de dierenarts te raadplegen.