• banner1.jpg
  • banner2.jpg
  • banner3.jpg

Riem en halsband

De riem
De keuze van een goede riem is belangrijk omdat het één van de communicatiemiddelen is tijdens het wandelen. De hond kan zo voelen welke kant u op wilt en wanneer u stil gaat staan om maar een voorbeeld te noemen. Vooral wanneer u samen met de hond gaat trainen of gaat fietsen is het belangrijk. De lengte van een goede lijn is ongeveer 1.5 meter en kan zowel van leer of van nylon zijn. De keuze om een uitloop riem te gebruiken is niet echt raadzaam behalve voor wanneer een teef loops is om toch een beetje bewegingsvrijheid te krijgen.

 
De halsband
Om een geschikte halsband te kiezen moet u op de hoogte zijn van alle mogelijkheden die er zijn. Zo zijn er de normale halsbanden die gewoon om de nek gaan met een gesp en er bestaan tuigjes die om de nek en achter de voorpoten vast gezet kunnen worden en er zijn kettingen. Ook bij de halsband is het belangrijk dat u de juiste kiest omdat het deel uit maakt van de communicatie tussen hond en baas. Daarom is een tuig niet echt geschikt omdat de hond niet goed voelt wat u verwacht. Maar wanneer u hond uitermate gehoorzaamt, kan er wel voor een tuig gekozen worden. Ook de slipketting is een slechte keus. Dat komt omdat de slipketting veel schade aan kan richten. Daarover later meer. De beste keuze is de gewone halsband omdat die direct over kan brengen wat u wilt. Gaat u stil staan, dan voelt de hond de riem spannen en kan ook stoppen. Gaat u links af, dan kan de hond iets naar achter getrokken worden zodat u met u been een stap naar links kan maken en de hond u dan kan volgen. De gewone halsbanden zijn er in vele verschillende maten en uitvoeringen. Die keuze is helemaal aan u.

             

De slipketting
De slipketting is al van oudsher een hulpmiddel om een hond in bedwang te houden doormiddel van de nek dicht te knijpen. Gelukkig word de slipketting niet veel meer gebruikt. Dat komt in de eerst plaats doordat de slipketting veel schade bij de hond kan aanrichten zoals schade aan het strottenhoofd, slokdarm en nek werfels. Ook de reden voor het gebruik van een slipketting is vaak een foute gedachten. Wanneer een hond erg trekt aan de riem en dus onhoudbaar is dan is de gegeven oplossing meestal een slipketting terwijl, wanneer er goed getraint word met de hond de problemen een heel stuk minder zijn en vaak zelfs helemaal weg.

 
Halsband ketting
Er zijn halsbanden te krijgen die sterk lijken op een slipketting. Het grote verschil met die kettingen is dat die niet geheel dicht getrokken kunnen worden en die dus een zogenaamde stop hebben. Zodoende zijn deze kettingen wel geschrikt.