• banner1.jpg
  • banner2.jpg
  • banner3.jpg

Opvoeding


Kan iedereen een Amstaff opvoeden?
Ja zeker. Een Amstaff opvoeden is niets anders dan andere honden. U moet de zelfde trainingen volgen als dat u met bijv. een Boxer zou doen. De meeste noemen het zelfs iets makkelijker. Dat geld allen als de hond goed begrijpt dat u de baas bent. En dat de hond uw commando's moet opvlogen.
Er zijn tal van trainingsmethoden, en iedereen heeft er een andere mening over wat het beste werkt. Zorg allen dat u zelf niet het zelfvertrouwen verliest want dat voelt een Amstaff. Het is wel een feit dat u met uw stem een hoop kan bereiken. Een hoge stem staat voor "goed" en een lage diepe stem zal "slecht" doen laten voorkomen. Allen in uiterste gevallen zal het de fysieke kant op kunnen gaan. Zoals in de nekvel pakken of een tikje op de billen met een krant. En dan gaat het meer om het geluid dan om het gevoel als u met de krant een tik geeft.
Er is 1 woord die erg belangrijk is in de opvoeding van een Amstaff en dat is consequent. En dat geldt vooral bij reutjes omdat die, als ze de kans zien, de rangorde even willen testen. De meeste energie in de opvoeding gaat naar de consequentheid van u. Ik zal even een voorbeeld geven hoe de hond iets importeert. U wilt natuurlijk niet dat uw hond tegen iedereen aanspringt. Dat is af te leren door middel van simpelweg u knie omhoog steken zodat de hond tegen uw knie aanloopt. Als iedereen in de hond zijn/haar omgeving dat doet, dan zal de hond denken "dat is niet leuk ik zal dat maar niet meer doen". Maar als er 1 iemand is die in dat proces het goedkeurt, dan zal de hond denken "sommige doen hun knie omhoog, en sommige niet. Ik zal het dan steeds opnieuw moeten kijken of iemand zijn knie omhoog doet of niet". Dus het kan best zwaar zijn om het steeds maar weer te herhalen. In het begin zal het af en toe wat gênant aanvoelen omdat u het ook tegen vreemde moet gaan zeggen bijv. in het park. Ook al vinden sommige het niet erg en vertellen u dat met "ik ben het wel gewend". Er zijn ook mensen die het niet op prijs stellen en zullen u aanspreken omdat het uw hond is. En vooral met regenachtig weer kan het hoog oplopen.
 
 
Wat kan ik verwachten met een pup?
In de eerste plaats een hoop lol. Het is heerlijk om te zien hoe een pup op ontdekkingsreis gaat in de woonkamer dat gepaard gaat met rare bewegingen en leuke sprongetjes. Laat de pup ook kennis maken met alles zoals de stofzuiger, de wasmachine, de deurbel en een dicht slaande deur om maar even een paar voorbeelden te noemen. Als er iets gebeurt wat nieuw is zal de pup u aankijken om te zien of u daar ook van schikt. Dus is het belangrijk dat u niet de hond aankijkt of raar om u heen gaat kijken. Dat zal de hond aanvoelen en zal denken "zie je wel dat is eng of gevaarlijk". Dus het beste advies is om gewoon door te gaan met waar u mee bezig was.

             
Waarom een goede opvoeding?
Een goede opvoeding is nodig om met de hond een leuk leven te garanderen. Als de hond niet goed is opgevoed, dan zal het een losgeslagen spierbundel zijn wat bijvoorbeeld met een stuk wandelen erg vervelend kan zijn. Maar er kunnen ook gedragsproblemen ontwikkeld worden, omdat de hond niet beter weet. Daarom moet u, de opvoeder, met trainingen en cursussen de hond alles leren. Trainingen hoeven niet direct bij een hondenschool gevolgd te worden, dat is alleen wel raadzaam, omdat de hond onder andere leert omgaan met andere honden en u leert daar de basis voor een goede training. U vind in het menu, verschillende training manieren om de hond iets te leren.