• banner1.jpg
  • banner2.jpg
  • banner3.jpg

Huid en Vacht

 

De Amerikaanse Staffordshire Terrier beschikt over een korte vacht met haren van ongeveer 10mm. Door deze korte vacht word er vaak te makkelijk over de vacht verzorging gedacht. Zo vinden vele dat een Amstaff bijna niet geborsteld hoeft te worden. Dit is deels waar. Een Amstaff hoeft, ten aanzien van langharige honden, niet iedere dag geborsteld te worden. Toch heeft ook de Amstaff dode haren en dan met name in de rui-periode. Dit kan erg vervelend zijn omdat u in uw gehele woning deze haren zal terug vinden. Maar dit is niet het grootste probleem.
De hond kan namelijk irritatie's krijgen van dode haren en zal gaan krabben en bijten om deze jeuk te verlichten met als resultaat; kleine wondjes en kale plekken. Het is dus aannemelijk om zeker in de rui-periode uw hond één maal in de week te borstelen met een, speciaal voor kortharige ontwikkelde, borstel.

Wassen
Wanneer uw Amstaff regelmatig zwemt in bijvoorbeeld een sloot dan weet u als geen ander dat de hond nadien stinkt. Er is dan behoefte om de hond in een schoon bad te wassen. Omdat de huid van een hond uitdroogt bij normale shampoo zijn er diverse honden shampoo's te verkrijgen die speciaal zijn ontwikkeld om dit te voorkomen. Deze speciale shampoo's zijn tevens ook geurloos of in ieder geval een stuk minder geparfumeerd. Een hond ervaart namelijk zeep- en parfumgeuren als niet prettig en kan daardoor een angst ontwikkelen en de daarop volgende keer de wasbeurt "weigeren". Na de wasbeurt kunt u de Amstaff afdrogen met een speciaal ontworpen handdoek voor kortharige honden. Deze handdoeken zijn iets stroever en nemen daardoor dode haren mee uit de vacht tijdens het wrijven. Let op dat de hond niet te vaak gewassen word met shampoo zoals hieronder is te lezen.


Droge huid

Een droge huid bij een American Stafford is, net als bij elk andere hondenras, deels toe te schrijven aan een gezondheidsprobleem. Meestal betekent een droge huid, ook wel huiduitslag, dat de hond niet voldoende of niet alle voedingstoffen binnen krijgt die een hond nodig heeft.
Een andere veroorzaker van een droge huid kan ook te veel wassen met shampoo zijn. In de shampoo bevinden zich namelijk chemische stoffen die natuurlijke vetten van de huid wegspoelen met als resultaat, een droge huid. Zie ook droge huid.