• banner1.jpg
  • banner2.jpg
  • banner3.jpg

Wormen

 

Amerikaanse Staffords worden, net als iedere andere hond, doorlopend blootgesteld aan verschillende parasieten, waaronder wormen. Indien uw hond besmet is met een worm dan spreekt men over een worminfectie. Maar wat is nu precies een worminfectie? En wat zijn de gevaren en de symptomen van deze ziekte?
Een worminfectie is één van de meest voorkomende ziekte's bij honden. Het ontstaan ervan is afhankelijk van welke soort worm het betreft zoals hieronder is te lezen.

Spoelwormen
De meest voorkomende worm in Nederland en België is de spoelworm, ook wel Toxocara canis genaamd, en leeft voornamelijk in de dunne darm. Deze worm heeft een ronde vorm en is wit/roze van kleur. De lengte van een spoelworm varieert van enkele centimeters tot wel achttien centimeter lang. Honden eigenaren merken de besmetting pas op zodra de wormen gezien worden in de ontlasting of in braaksel. Ze lijken dan op spaghetti slierten.

Hoe word een Amstaff besmet?
De besmetting treed meestal op nadat de hond bijvoorbeeld een dode vogel of een dode muis in zijn bek heeft gehad. Deze dode dieren zijn vaak bezaaid met spoelwormeitjes die, zodra deze tot in de darm zijn doorgedrongen, uitkomen. Deze uitgekomen larven ontwikkelen zich bij oudere honden meestal niet veder maar blijven zich wel in ruststand voortbewegen in het lichaam van de Amstaff en kunnen jarenlang aanwezig blijven zonder zich te ontpoppen tot volwaardige wormen.

Drachtige teven en pups
Bij zwangere teven zullen de, in ruststand verkerende, larven ontwaken en zich doorontwikkelen tot wormen. Ook zullen larven de ongeboren pups in de baarmoeder bereiken. Hierdoor worden vrijwel alle pups geboren met een spoelworm infectie en is het daardoor ook een must om iedere pup meer malig te ontwormen.
In de weken na de geboorte kan een pup opnieuw besmet worden met een spoelworm infectie. De moedermelk die de pup drinkt bevat namelijk ook larven. Gelukkig is de kans op een hevige infectie nihil omdat de hoeveelheid larven in de melk aanzienlijk minder is dan in de baarmoeder.

Onderzoek belangrijk
Een spoelworm infectie is vaak moeilijk vast te stellen doordat er meestal geen symptomen zijn. Pas in een ver stadium zullen er wormen mee gevoerd worden in de ontlasting waardoor een American Stafford-eigenaar een infectie kan vaststellen. Hierom is het raadzaam om de ontlasting van uw hond met in eens in het jaar te laten onderzoeken door een specialist.