• banner1.jpg
  • banner2.jpg
  • banner3.jpg

Geschiedenis


Herkomst
De American Staffordshire Terriër/Amerikaanse Staffordshire Terrier (Amstaff) en de Staffordshire Bull Terriërs (Engelse stafford) stammen van de zelfde voorouders af. Dat komt omdat in de begin jaren van 1800 in het Engelse "staffordshire" ,Bull's en Terrier's werden gefokt. En de Bull en Terriër die kwamen voort uit de Oud-Engelse Bulldog en verschillende Terriër's. Vroeger werd er niet zo veel naar het uiterlijk gekeken. Meer naar het karakter. Zoals de vriendelijkheid van de Oud-Engelse Bulldog kwam. Kwam de scherpte en standvastigheid van verschillende oude Terriers soorten.Door allen die twee rassen met elkaar te fokken was rond 1860 het uiterlijk dat we nu kennen als de Staffordshire Bull Terrier.Toen de burgeroorlog in Amerika voorbij was (1861/1865) trokken veel mensen vanuit de UK naar de USA om daar een beter leven op te bouwen.En die namen hun Bull's en Terriers mee.
Vanaf toen werd de Amstaff gefokt door dat ze daar de Bull en Terrier gingen fokken met andere grote rassen zoals de Airedale en de Ierse Terriër. Dat deden ze vooral om hun landgoed te bewaken.


           


 
Gevechten
De honden werden omstreeks dat zelfde jaartal gebruikt voor gevechten tegen stieren. Die werden in die tijd in pit's (vechtarena's) gehouden vandaar ook de naam Pit Bull. De gevechten begonnen al een lange tijd daarvoor, dat ging toen tussen beren en stieren. Op een gegeven moment was er iemand en die vond dat dat niet meer kon, en verbood die gevechten. Waarop er werd gezocht naar een ander dier om tegen de stier te vechten (het verbod gelde allen voor de gevechten met de beer). Er werd gezocht naar een dier dat atletisch, fel en standvastig was. Daardoor werd er voor de Amstaff gekozen. Omdat die te trainen waren/zijn tot een echte "killer" . Rond 1900 werd ook daar een stokje voor gestoken en werd er allen nog maar hond tot hond gevechten georganiseerd. In 1935 was het dan eindelijk zover, de gevechten werden definitief verboden. Helaas bestaan de gevechten in onze huidige tijden nog steeds. Het is nog niet zo heel geleden aangetoond, door het programma "Undercover in Nederland", dat er nog steeds gevechten gehouden worden. Zeker in Amerika zijn er nog grote groepen mensen die zich hiermee dagelijks bezig houden.

Erkenning
De Amerikanen waren (en zijn gek) op deze honden soort vooral door dat ze zo vrolijk, sociaal en erg betrouwbaar zijn met kinderen. En toen een jaar na de erkenning van Engeland over de Staffordshire Bull Terrier, kwam ook de American Kennel Club in 1936 met de erkenning van de American Stafford als apart ras. Daarna volgende zo goed als alle landen op de wereld. En daarom is de Amstaff één van de grootste ras honden ter wereld. En komen er weer elke dag nieuwe Amstaff's bij.