• banner1.jpg
  • banner2.jpg
  • banner3.jpg

Opspringen

De Amerikaanse Staffordshire Terriër is een erg sociale en blije hond, die het fantastisch vind om u te begroeten bij thuiskomst. Ook bij visite zal de hond proberen om als eerste te begroeten. Het begroeten gebeurt uiterst enthousiast wat gepaard gaat met opspringen. Doordat de Amstaff een atletisch gebouwde hond is met een gemiddeld gewicht van 30kg is het erg vervelend en soms beangstigend, vooral kinderen schrikken er vaak van. Die gaan dan gillen en rennen waardoor de hond nog drukker word. Ook in het park is het vervelend als de hond naar iedere voorbijganger rent en begint te springen. Denk daarbij aan een regenachtige dag waarbij de aarde is veranderd in een modderbad.

 

Wat is de oorzaak van het opspringen?
Het opspringen word al onbewust aangeleerd in de beginfase van een honden leven. Wanneer de pup in huis komt, zal die het huis gaan verkennen. Onder het verkennen van zijn/haar nieuwe wereld word de aandacht getrokken door u of een ander gezinslid waardoor de hond blij op u af komt rennen. De hond zal op de achterpoten gaan staan om dichter bij u gezicht te komen. U aait de hond en praat met een blije stem wat de hond als beloning ziet. De hond zal dit dus altijd doen want het levert iets op. Hiermee is de basis van het opspringen gelegd. Naar mate de hond groeit zal het staan op de achter poten veranderen in springen. Want dan komt de hond nog hoger en dichterbij u hoofd. En de beloning daarop is vele malen leuker want u gaat de hond wegduwen en schreeuwen dat dat niet mag. Helaas ziet de hond dat niet zo, want de hond krijgt nog steeds aandacht. En de aandacht nu is nog uitbundiger. U bedoelt dat natuurlijk als straf, maar de hond ziet dit als beloning. Of het nu negatieve beloning is of positieve beloning, dat maakt de hond niet uit.

             

De praktijk
Zoals hierboven geschreven moet het van pups af aan bij geleerd worden. Als de pup tegen u aanstaat op de achterpoten dan doet de pup dat om aandacht te krijgen. Wanneer u de pup dan wegduwt of verbaal laat merken dat u dit niet wil, dan geeft u de hond hiermee aandacht. Het beste is gewoon om de hond te negeren. De pup zal dan uit frustratie gaan zitten. Wanneer de pup dan gaat zitten kunt u de pup daarvoor belonen met aandacht. De pup zal dan uit enthousiasme weer tegen u op gaan staan. U stopt direct weer met aandacht geven en negeer de pup dan weer volledig. Wanneer de pup dan weer gaat zitten, begint u opnieuw met aandacht geven. Door deze methode te volgen, laat u aan de hond inzien dat tegen u opstaan niet loont. Let op dat dit consequent gebeurt door iedereen in het gezin, maar ook daar buiten. Wanneer één persoon dit gedrag goedkeurt zal de pup in verwarring worden gebracht waardoor het doel van deze methode weg is. Wanneer de pup wat groter is zult u naar het park of het bos gaan waar de hond los zal lopen. Wanneer u de hond dan bij u roept, zal de hond naar u toe komen rennen en zou dan kunnen opspringen. Om dit te voorkomen is de werkwijze in principe het zelfde als binnenshuis. U moet de hond negeren doormiddel van u rug toe te keren. Als de hond dan gaat zitten kunt u de hond belonen door middel van een snoepje of een aai. Helaas zal de hond ook kunnen opspringen naar tegemoet komende wandelaars. Doordat die wandelaars te ver weg zijn, kunt u niet de uitleg van u training geven. Daarom is het verstandig om de hond bij u te roepen
voordat de wandelaars in de buurt zijn. U kunt de hond dan naast u laten lopen door de aandacht te trekken met een snoepje. U houd het snoepje net zo lang vast totdat de wandelaars voorbij zijn. Om de hond toch te leren om niet tegen wandelaars op te springen, kunt u vrienden of kennissen vragen om hulp. U spreekt dan van te voren af wat u loop route is, zodat de helpers in tegengestelde richting kunnen lopen. Wanneer u hond dan in de buurt van de helpers is, kunnen die de hond negeren zolang de hond opspringt.