• banner1.jpg
  • banner2.jpg
  • banner3.jpg

Gedragsprobleem

 

Een gedragsprobleem is gedrag wat de hond vertoont waar u zich aan ergert. Een gedragsprobleem kan dus zijn dat de hond niet komt wanneer u de hond roept of dat de hond veel blaft om het minst of gerinkel. Het ligt er ook net aan wat u vervelend vind en waar een andere hondenbezitter juist geen moeite mee heeft. Zo zal de één het geen probleem vinden dat de hond opspringt en de ander weer wel.

 
De oorzaak
Elke honden ras heeft wel een paar gedragproblemen die veel voorkomen. Doordat de Amerikaanse Staffordshire Terriër een zelfverzekerde, assertieve en sociale hond is, zal bijvoorbeeld opspringen altijd voor komen. Dat komt doordat de Amstaff niets leuker vind dan mensen, en die zullen dan ook uitbundig begroet worden. Maar ook blaffen naar voorbijgangers komt vaak voor. Omdat de Amstaff graag zijn roedel wil beschermen. De reden van gedragsproblemen kunnen meerdere oorzaken hebben. Ten eerste is de communicatie tussen mens en hond belangrijk. Het komt vaak voor dat de mens daar niet goed van op de hoogte is. Bijvoorbeeld bij het opspringen is de reactie van een mens meestal de hond weg duwen en scheeuwen dat de hond dat niet mag doen. Dan word er gedacht dat de hond dat wel begrijpt. Helaas is dat niet zo. Dat komt doordat honden in "honden taal" communiceren. Die taal bestaat voornamelijk uit lichaamstaal. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de tanden laten zien, of de staart helemaal hoog of juist helemaal laag dragen. Om goed te communiceren met de hond moet u de basis regels kennen van de honden taal. Ook de standaard commando's moeten bij de hond goed duidelijk zijn zoals "nee" of "foei". De tweede reden van een gedragsprobleem kan worden veroorzaakt doordat de rangorde niet duidelijk is bij de hond. De hond kan de indruk hebben bovenaan te staan waardoor de hond in theorie de roedel moet beschermen en dus kan gaan blaffen. Ook kan de oorzaak een medische reden hebben bijvoorbeeld doordat de hond pijn heeft van een splinter in het tandvlees. Daardoor kan de hond zich raar gaan gedragen.

 

 


Hoe herkent u een gedragsprobleem
Een gedragsprobleem is meestal niet moeilijk om te herkennen. Vaak is het het wangedrag wat getoont word door de hond wat erg storend is voor de baas. Toch is het belangrijk om de basis regels van een hond te kennen. Dat is belangrijk om de juiste diagnose te stellen. Waneer dat niet gebeurd is de kans groot dat u aan het verkeerde gedrag gaat werken. Ook bestaat de kans dat het juiste probleem verkeerd word aangepakt, wat het wangedrag alleen maar kan versterken. U zult ook de ras eigenschappen moeten kennen. Omdat de Amstaff van nature een drukke hond is kunt u niet verwachten dat de hond altijd in de mand ligt te slapen.

           

De praktijk
Het oplossen van een gedragsprobleem begint bij het zoeken naar de oorzaak. De hond is bijvoorbeeld iets aan het kapot bijten. U ziet dat en geeft de hond straf. De hond koppelt die straf niet aan het kapot bijten van iets. Maar aan het feit dat, wanneer u er bent, de hond dat niet kapot mag bijten. De hond zal dan inderdaad niets meer gaan kapot bijten in uw bijzijn. Maar wanneer u weg bent, dan kan de hond zijn gang gaan. U kunt dus beter de oorzaak van het bijt gedrag zoeken. Heeft het met stress te maken of verveeld de hond zich? Als u dat weet kunt u het voorkomen om de hond bijvoorbeeld in een andere kamer te zetten wanneer u weg bent om zo het stresse tegen te gaan. Of om een Kong te vullen wanneer u weg gaat. Doordat er veel verschillende soorten gedragsproblemen bestaan, zullen de belangrijkste besproken worden. U vind ze in de linker kolom. Wanneer u twijfelt aan uw kennis dan is het raadzaam om een gedrags therapeut in te schakelen.