• banner1.jpg
  • banner2.jpg
  • banner3.jpg

Fokken

De geboorte van een Amstaff nestje is erg bijzonder om mee te maken, allen geldt dat niet voor de moeder hond. Die wil veel liever mee naar het bos of het park om lekker rond te rennen, in plaats van 2 maanden zwanger te zijn en daarna nog eens 2,5 maanden te moeten zorgen voor de pups. Voor de moeder is het dus echt een aanslag op het lichaam wat pas na een jaar de oude vorm weer terug krijgt. Maar dat is niet het enigste nadeel vaan een nestje. Een nestje kost ook relatief veel goed wat u van te voren al in bezit moet hebben, om de rekeningen te betalen van het voer, tests en de dierenarts. Naast geld kost het ook veel tijd en zelfs soms vakantiedagen wanneer er niemand anders thuis kan zijn, want de pups zijn 8 weken na de dekking al levensvatbaar wat inhoud, dat het dan al kan worden geboren. Ook de eerste maand na de geboorte moet er iemand continu thuis zijn, om bijvoorbeeld doodligging tegen te gaan. De kans bestaat ook dat er één of meerdere pups gevoed moeten worden met de fles doordat het drinken bij de moeder niet lukt. Maar ook nadat de pups wat zijn gegroeid en de gezondheid stabiel is, dan is er nog steeds een dag taak om de boel schoon te houden en de pups te socialiseren.

 
Nadelen van een nestje fokken:
- Het kost relatief veel geld
- Het vergt veel tijd en energie
- Het fokken moet volgens de regels van het fokreglement, dus extra trainingen en gezondheid tests zijn nodig

 
Wanneer moet u het niet doen:
- Als u denkt er geld mee te kunnen verdienen
- Als u langer als 3 uur achter één van huis bent
Wanneer u er goed over na hebt gedacht en u zelf vind dat u de nadelen niet als een probleem ziet dan gaan we veder met de uitleg. Ten eerste hebben we het over fokken van een rashond. Dat wil zeggen dat het nestje volgens het FOKREGLEMENT van de rasvereniging moet worden gefokt. Gebeurt dat niet dan mogen de pups de naam Amerikaanse Staffordshire Terriër niet dragen en zullen de pups geen FCI stamboom krijgen. Lees daarom voor dat de dekking plaats vind, het Fokreglement. Zoals het reglement voorschrijft, zullen de vader en de moeder gezond moeten zijn wat bewijst moet worden door een gezondheidsverklaring, die verkregen word door een medische keuring bij de dierenarts. Ook moeten de ouders de MAG test met een voldoende hebben afgelegd. Wanneer duidelijk is dat er aan alle eisen kan worden voldaan kan de dekking plaats vinden.

 
Dekking
U kunt nu opzoek naar een juiste dekreu die alle benodigde papieren in bezit hebt. Wanneer die is gevonden kunt u afspraken maken met de andere  eigenaar over eventuele vergoedingen en hoe vaak er gedekt zal worden, mocht het na één keer niet lukken. Het is aan te raden om de afspraken op papier te zetten met een handtekening van allebei de eigenaren. Binnen drie weken na de dag van de dekking, moet er een aangifte van de dekking ontvangen zijn door de Raad Van Beheer.

 
Zwanger of niet?
Dan is het wachten tot het moment dat er vast gestelt kan worden of de moeder hond darchtig is. Na vier weken zou een dierenarts  moeten kunnen vaststellen of het inderdaad zo is. Als de teef zwanger blijkt te zijn, beginnen de voorbereidingen. U zal de volgende spullen in huis moeten halen:
- Werpkist, die u zelf kan maken, zie Hier. Of die u kunt kopen.
- Bloemen lintjes in verschillende kleuren, zodat u de pups een kenmerk kunt geven.
- Weegschaal, om de pups elke dag te wegen.
- Een blocknote, om de gewichten te noteren.
- Pupvoeding (melk), voor pups die eventueel moeten worden bij gevoed.
- Vaste voeding, voor wanneer de pups op vaste voeding over gaan.
- Meerdere bakjes, om het vaste voer en water in te doen.
- Speenflesje, voor de pupvoeding (melk)
Zorg dat alles klaar staat bij dag 45, zo kan de moeder er een beetje aan wennen. 
Bevalling
Wanneer de bevalling zal beginnen, merkt u dat aan de moeder hond die ineens een stuk dikker is geworden in korte tijd. De hond zal ook slijm verliezen waarna de bevalling binnen 24 uur zal beginnen. Als de moeder erg onrustig word kunt u de hond een aai geven om de hond gerust te stellen. De hond zal op een gegeven moment in de werpkist gaan liggen. Om de hond nog meer op haar gemaak te laten voelen is het niet aan te raden om met een huiskamer vol te zitten maar met maximaal vier personen. Zo kunnen er twee personen de hond helpen en de andere twee kunnen paraat staan om eventueel naar de  dierenarts te gaan met een pup of de moeder. Want de kans bestaat dat de pups niet willen komen waardoor een keizersnede moet plaats vinden. Bel daarom  tijdig de dierenarts om te vertellen De pups worden allemaal geboren in een eigen vlies. Dat vlies is meestal nog dicht. De moeder zal dat open bijten, waarna dat ook word op gegeten  door de moeder. Laat dat gewoon toe, al is het onsmakelijk om te zien. Dan zal de moeder de pup schoon likken waardoor ook de longen worden gestimuleerd. Als de moeder dat aan het doen is, kijk dan goed of er een teken van leven is bij de pup. Wanneer dat niet het geval is, kunt u een handje helpen door de pup in u hand te leggen met de kop en de voorpoten tussen duim en wijsvinger. Dan doet u over de rug wrijven, van achter naar voren, en met regelmaat in de neus blazen. Zo doet u als het ware de pup reanimeren waardoor alles op gang komt. Wanneer dit nog niet helpt moet u met de pup naar de dierenarts. De tijd die tussen de geboorte van de pups zit , mag niet langer zijn dan 50 minuten. Als de 50 minuten zijn verstreken moet u de dierenarts raadplegen. Na mate de bevalling vordert zal de tijd tussen de geboorte van de pups korter worden. Gemiddeld worden er 8 pups geboren en de duur van een bevalling is gemiddeld 5 uur. Wanneer de bevalling voorbij is zullen de pups bij de moeder willen liggen voor de warmte. Want de pups kunnen snel afkoelen. Daarom word er geadviseerd om een kamertemperatuur van 21 graden te houden. Na een uur of drie kunt u de pups bij de tepels van de moeder leggen zodat ze wat kunnen drinken.

 
De volgende dag
De dag er na kunt u met verschillende kleuren krullint, de pups een kenmerk geven door er een bandje van te maken die om hun nek gaan. Zo kunt u in een blocknote de gewichten bijhouden van de juiste pup, en zien of ze aankomen. Als dat niet het geval is dan kunt u gaan bijvoeden met de pupvoeding die u van te voren gehaald hebt. De pups mogen absoluut niet afvallen. Per week verdubbelt het gewicht. Na vier weken kunt u rustig aan op vast voer overgaan door steeds een beetje voer neer te zetten. Meng dit in het begin nog met lauw water zodat de brokjes een beetje doorweekt zijn. Naar mate de week verstrijkt kunt u vaker de moeder hond weg houden bij de pups. De moeder zal zelf na een week of vijf minder bij  de pups gaan liggen. Bij de achtste week moeten de pups de brokken droog kunnen eten.

 
De moeder hond
De moeder zal de dagen erna nog bloed verliezen, wat na 10 dagen moet stopen. Wanneer dat niet het geval is zal u langs de dierenarts moeten. Doordat de moeder veel energie verbruikt om de pups te voeden, mag u de moeder iets meer voeding geven dan normaal. Er bestaat ook speciale voeding voor de moeder die haar pups moet voeden. De moeder moet ook constant over een bak water kunnen beschikken doordat de moeder veel vocht verbruikt. De moeder hond zal ook meer gaan brakken als normaal. Dat komt doordat de moeder haar nest schoon houd, door de ontlasting van de pups op te eten.

 
De aangift
Tussen het verzorgen door moet u niet vergeten om de aangifte van de geboorte door te geven bij de Raad Van Beheer.

 
De voeding van de pups
De keuze voor de vaste voeding van de pups, is een keuze waar de meningen over verdeeld zijn. Wij adviseren om een brok te kiezen die waar alle voedingstoffen voor een pup in zit. Zoals Royal Canin.

             

Leer periodes:

Baby fase 1 tot 3 weken:
De baby fase bestaat voornamelijk uit eten en slapen. Ter gelijkentijd word er hard gegroeid.

 
Gevoelige fase 3 tot 8 weken
In deze fase neemt de pup veel in zich op. Wanneer de pup met niets in aanraking komt, kan het later angst of zelfs agressie veroorzaken. Laat dus veel bezoek komen kijken. De pups gaan ook op ontdekkingsreis door u huis. Sta dat toe, maar let wel op alle draden. Laat de pups ook los wanneer u aan het stofzuigen bent of neem de pups mee naar een stukje schoon grasveld. U moet deze periode niet onderschaten. Waar de pups in deze fase geen kennis mee maken kan op later leeftijd voor angst zorgen.

 
Socialisatie fase 8 tot 13 weken
De socialisatie periode is het belangrijkst van allemaal. De pup leert in deze tijd het snelst en daardoor ook het meeste. Waardoor bijvoorbeeld de zindelijkheid goed te trainen is maar ook het laten zitten of af laten gaan van de pup is in deze fase een stuk makkelijker aan te leren dan op latere leeftijd. Rond de acht weken mogen de pups met  de nieuwe baasjes mee. Benadruk dan ook dat deze fase erg belangrijk is.

 
Ontwormen
De moeder moet gelijk na de bevalling een ontwormings keur. De pups moeten voor het eerst bij de tweede week een keur wat daarna herhaald word bij de 5e, 8e en 12e week. Er zijn verschillende soorten methodes om het aan de hond toe te dienen. Zo is een keur in druppels, pasta en pillen te krijgen. U kunt het beste voor een pup de druppels kiezen die doormiddel van een pipet worden toegediend.

 
Inentingen
Inentingen worden gegeven door de dierenarts bij 6, 9 en 12 weken. U kunt bij de 9e week vragen om een gezondheidsverklaring.